09. Jämlikhet och sexism

Män, kvinnor och personer

2010-05-11 16:38 #0 av: johan

En sak som slagit mig under lång tid är hur media genusvinklar nyheter.

När kvinnor drabbas eller gjort något bra nämns alltid att det är just kvinnor. När män drabbats eller gör något bra skriver de "personer", men när det handlar om våld eller annat idiotiskt beteende skriver de "man".

En aktuell händelse är t ex gruvexplosionen i Ryssland.

"359 människor befann sig i kolgruvan när det plötsligt small. Fortfarande sitter 83 personer inspärrade i kolgruvan. Och dödssiffran är nu upp i 30. Hälften av de döda är räddningsarbetare som dog när ännu en metanexplosion skakade den ryska kolgruvan Raspadskaja i går. 50 räddningsarbetare var på väg ner i den djupa gruvan för att hjälpa de instängda och skadade arbetarna när en andra explosion kom."

Nu kan man visserligen inte vara 100 % säker på att det är 100 % män som jobbat där och jobbat med räddningsarbetet, men sannolikheter är stor.

 

Eller det här är också intressant...

"Så blev det bekräftat: Daniel Birnbaum blir ny chef för Moderna museet. Konstvärlden applåderar och beskriver honom som en ytterligt kunnig, intresserad och ämabel person - om än man"

Enda felet är alltså att han är man. Smaka på samma ingress om du byter ordet man mot "invandrare" eller "homosexuell".

Överlag är det intressant att i media byta ut "kvinna" mot "svensk" och "man" mot "invandrare". Plötsligt blir det rätt tydligt vilken könsrasism det råder i media.

 

Doris Lessing har nog sammanfattat det bäst redan för tio år sedan.

"I find myself increasingly shocked at the unthinking and automatic rubbishing of men which is now so part of our culture that it is hardly even noticed"

 

Anmäl
2010-05-12 19:07 #1 av: Maria

Intressanta iakttagelser och tyvärr helt korrekta.Obestämd

Det värsta är att vi inte reflekterar över vad orden faktiskt innebär och vad det vill säga utan vi köper det rakt av.

Doris Lessing har sagt mycket kloktGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-05-14 04:35 #2 av: Saga85

Det är ju helt klart en poäng i det där, men gruvgrejen förstod jag inte alls det konstiga i. Om man inte vet om det är män, kvinnor eller bägge könen så är det väl självklart att skriva "personer"?

Anmäl
2010-05-14 10:27 #3 av: johan

Hur kan du veta att en brottsling är en man innan han eller hon är dömd?

Det är i princip alltid män som utför den typen av farliga jobb, men får sällan cred för det. Även om man vet att det är en manliga byggarbetare dött eller skadat sig på en byggarbetaplats skriver de likadant. Eller i soldater som dör i krig.

Anmäl
2010-05-17 21:53 #4 av: LenaR

Beskrivningen av Daniel Birnbaum är skandalös. Det håller jag innerligen med om. Varje gång kön eller ålder eller ras behandlas som om det var relevant, positivt eller negativt, så har vi tagit ett steg bakåt.

Men resten av resonemanget kan man lika gärna vända på. Hur ofta beskrivs kvinnor som "personer"?

En folkmängd med bara kvinnor kommer garanterat att beskrivas som en mängd kvinnor, inte som en folkmassa.

Med bara män finns inget sånt problem. En folkmassa kan bestå av bara män, eller av män och kvinnor, men aldrig av bara kvinnor. Varför är det så?

Utan jämlikhet är både män och kvinnor vingklippta.

Anmäl
2010-05-18 16:15 #5 av: mariatingsund

Kvinnfolk är inget folk ;-) Det var bara skoj förstås. Jag har inte heller tänkt på detta innan, men visst är det så, och håller helt med föregående.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2010-05-24 11:37 #6 av: johan

Ytterligare ett exempel... Enligt Arbetsmiljöverket är det 95,3 % män som dör i arbetsplatsolyckor.

Anmäl