2009-11-04 11:21 #0 av: Staffan

Reklam finns på alla nivåer i samhället idag. Företag gör reklam för att sälja sina produkter och tjänster, organisationer och föreningar för att vi ska vända oss till dem och politiker för att vi ska ge dem vår röst. Men reklam finns också på många andra nivåer i tillvaron. Till exempel är den här ingressen en reklamplats för artikeln som följer. Om jag lyckats göra dig nyfiken och få dig att fortsätta läsa så var det uppenbarligen bra reklam.

Reklam väcker känslor. Testa att sitta kvar framför tv:n i en reklampaus så får du se. Det kommer att visas någon reklamfilm som får dig att dra på smilbanden, någon som får dig att bli irriterad, någon som får dig att känna längtan (kanske bort från tv:n), någon som får dig att bli hungrig och någon som bara får dig att känna 'blä'.

Oavsett om du hatar reklam eller älskar reklam så är den här sajten till för dig. Min förhoppning är dock att en övervägande del kommer att handla om den reklam vi av olika anledningar uppskattar. Reklamhistorien, inte minst den svenska, innehåller mängder av guldkorn och tillsammans hoppas jag att vi lyckas leta reda på och lyfta fram så många som möjligt av dessa.

Emellanåt dyker det också upp reklam som man av olika anledningar finner vansinnigt irriterande. Den kan vara stötande, diskrimenerande, ful, fjantig, eller provocerande på något annat sätt. Nu finns platsen där du kan beklaga dig över den. Posta bara ett inlägg i forumet så får du förhoppningsvis såväl medhåll som mothugg.

Personligen älskar jag reklam. Ja, faktiskt. Det finns så mycket kunskap bakom reklamen och av bland annat den anledningen tycker jag det är intressant att följa hur den utvecklas över tiden. Även om kvällstidningarna och tv visar en massa 'skit' så säger de samtidigt mycket om vad samtiden, dvs vi som folk, intresserar sig för och är beredd att köpa. På motsvarande sätt har jag en stor behållning av reklam; se den och förundras över vad som säljer och hur vi fungerar.

Går det någon reklamspot på tv just nu som du tycker är bra? Vilka är dina favoriter genom tiderna? Har du sett något nyligen som du tyckte var tankeväckande och/eller provocerande? Dyk in i forumet och berätta!

Väl mött på sajten,

Staffan